En normal tremmeseng er 60×120 cm og på et tidspunkt bliver det bare for småt til dit lille barn, som jo så ikke er så lille længere. Når det er tilfældet så er der flere spørgsmål der presser sig på bl.a. hvornår skal overgangen ske?, hvordan håndterer man skiftet fra tremmeseng til juniorseng? og hvilken ny seng er det man skal vælge til sit barn? Der er ikke et endeligt svar på det alle spørgsmål, men her kommer vi ind på nogle gode råd til skiftet og vi anbefaler alternative senge til tremmesengen.
Hvor gammel skal barnet være?
Det er et meget individuelt spørgsmål, men der nogle tegn på at dit barn er klar til skiftet eller at det simpelthen er nødvendigt med skiftet. Mange oplever at deres barn lige pludselig kan kravle ud af tremmesengen og begynder at gøre det jævnligt. Det er et ret godt tegn på at dit barn er klar til næste seng, dels fordi funktionen med en tremmeseng går lidt af når barnet kan kravle ud af den, dels fordi der er langt at falde ud af sådan en tremmeseng. I princippet kan barnet gøre dette fra det selv kan rejse sig op, men det vil oftest være omkring 2-års alderen.
Er det ikke noget du oplever med dit eget barn, så vil et naturligt skifte fra tremmeseng til juniorseng være når barnet er nærmere de 3 år eller på den anden side. Det er i hvert fald godt at vente med at gøre det til barnet er indforstået med at når det bliver lagt i seng, så skal det sove. Dette kan man opleve allerede meget tidligt, men som regel vil det være fint at give barnet lidt tid og dermed først lave skiftet ved 3-års alderen.
Skiftet fra tremmeseng til juniorseng
Det store spørgsmål er så hvordan man helt præcist skal lave skiftet, og her er svaret at der ikke er meget andet for end bare at gøre det. Nogle simple tips til at gøre overgangen lettere er:
- Når du skifter sengen ud, så placér den nye seng det samme sted som den gamle tremmeseng stod. Dermed er omgivelserne placeret samme sted og ser ens ud for dit barn når det ligger i sengen. Det skaber tryghed.
- Giv barnet sine favorit bamser, som han/hun altid har været vant til at sove med og som skaber mest tryghed for barnet.
- Har du haft en sengerand i tremmesengen, så vil det også have været lidt som en hule for dit barn. Forsøg om ikke du kan genskabe dette med puder rundt i sengekanten eller ved at genbruge sengeranden på en anden måde. Igen er dette for at skabe tryghed for dit barn.
- Hold dig til den daglige aftenrutine, syng, læs, dans, hvad det nu er i gør med jeres barn, så det er som om intet er hændt.
I langt de fleste tilfælde vil overgangen ikke være et stort problem, og børn vender sig hurtigt til nye ting i den alder. Den største udfordring kan være den urolighed de har i kroppen når de sover og derfor bevæger sig meget, men her er løsningen at vælge den rigtige juniorseng. Hvis det af en eller anden grund bliver et stort problem at lave skiftet, så behold tremmesengen fremme så i hurtigt kan skifte tilbage og udskyde det endelige skift lidt.
Valg af juniorseng
Hvordan vælger du og hvilken juniorseng er den bedste at vælge? Der er rigtig mange forskellige muligheder derude og mange af dem minder rigtig meget om hinanden. Der kan selvfølgelig være mange ting der spiller ind for dig, men økonomien har altid en betydning. Vi har lavet en større test af juniorsenge til børn, som du kan læse, men ellers vil jeg kort nævne 2 af de bedste valgmuligheder herunder – en dyr og en billig.
Sebra tremmeseng og juniorseng
Denne seng er rigtig dyr, men det er også en af de mest solgte og mest populære tremme- og juniorsenge på markedet og så holder den i mange år fordi den er lavet robust, men dit barn kan også bruge den op til 5-års alderen. Sengen er lavet så den kan forlænges i takt med at barnet bliver ældre og den kan dermed bruges allerede fra dit barn starter med at sove i tremmeseng til det normale skift til juniorseng skal ske. Men det er ikke kun længden der kan ændres fra 112,5 til 155 cm, det er også bundes der kan hæves og sænkes og så kan siderne tages af så det ender med at blive en rigtig seng.
Sengen er så super populær blandt andet fordi det er et design fra en af de tidlige “Far til fire”-film hvor det er kendt som Lille Per-sengen. Manden bag det populære design er Viggo Einfeldt som lavede designet tilbage i 1942-43. Nu hvor sengen er blevet genintroduceret er der lavet en række forbedringer af sikkerhedsmæssige årsager, fx er afstanden mellem tremmerne blevet mindre. Det er en kvalitetsseng du får, men du betaler også får det og designerens navn.
Klassisk juniorseng fra Hoppekids
Er du på udkig efter en billigere udgave af en juniorseng, der ikke behøver at have noget specielt design eller avancerede funktionaliteter, så er det en som denne du skal kigge efter. Den får du til bare 1/5 af prisen, til gengæld er det så også kun en juniorseng, som altså først kan bruges når barnet er klar til at rykke over til juniorseng. Denne type seng kaldes også en sofaseng, fordi man med nogle pude kan lave et behageligt ryglæn og fordi den er helt åben på den ene side. Sengen måler 70×160 cm som er standard mål for en juniorseng.
Det er selvfølgelig ikke optimalt at have en helt åben side, lige når du laver skiftet, derfor kan du tilkøbe en sengehest, så bliver sengen samlet set lidt dyrere, men du holder dig stadig under 1/5 af prisen på Sebra sengen og de billigste alternative senge ligger på samme prisniveau som denne juniorseng fra Hoppekids. Den kan fås i 5 forskellige farver og du kan også tilkøbe skuffer til under sengen som er geniale til opbevaring.