TV i soveværelset – er det en god idé?

Casablanca Breathe - Kontinental - 140x200

Her på Soveværelse Inspiration mener vi at et soveværelse er til at slappe af og sove i, men gør man egentlig det med et TV i soveværelset?

Det er meget populært at have et TV i soveværelset og ofte forbinder man også det med at se film og serier med afslapning. Spørgsmålet er om det rent faktisk er afslappende for hjernen at se fjernsyn lige inden man går i seng og lægger sig til at sove. Vi har undersøgt det nærmere i denne artikel.

Skal jeg have fjernsyn i soveværelset?

Skærme og især lyset fra tv-skærme gavner på ingen måde din søvn. Faktisk ved man at de blå lys der kommer fra mange af de skærme vi bruger til daglig: PC-skærme, TV-skærme, smartphone-skærme osv. forstyrre søvnen.

Det blå lys aktivere hjernen så du får sværere ved at falde til ro når du lægger dig til at sove. Derfor er det en dårlig idé at have TV i soveværelset da det kan være meget forstyrrende og give en dårligere søvn.

Med det sagt betyder det ikke at du ikke skal have fjernsyn i soveværelset. Hvis du kan finde ud af at kontrollere det og ikke bruge det om aftenen før du skal sove, så kan du godt have et TV hængende til morgenhygge i sengen eller hvis i f.eks. vil se 2 forskellige ting i hjemmet.

Skal jeg have computer i soveværelset?

Ligesom det generelt ikke er en god idé at have fjernsyn i soveværelset, er det heller ikke en god idé at have computer i soveværelset. Faktisk er det en endnu dårligere idé at have computer i soveværelset, da man ofte arbejder og bruger hjernen endnu mere foran en computer skærm, hvilket skaber uro når man lægger sig i seng efterfølgende.

Hvor højt skal TV hænge i soveværelse?

Hvis du endelig vælger at få et TV i soveværelset, så opstår spørgsmålet om hvor højt det skal hænge. Ja det er nødt til at hænge på væggen, da en seng ofte er højere end en sofa og det ellers kommer til at stå for lavt. En for lav position betyder i kommer til at se ned ad og får ondt i nakken. Det kan selvfølgelig også løses med et højt TV-bord, men det er ikke så praktisk at have et TV-bord i soveværelset hvor der skal være roligt og primært plads til skabe.

Det er svært at sige præcis hvor højt det skal hænge, men en god tommelfingerregel er at tage sengens højde + den siddehøjde jeres hoved har når i sidder i sengen, og så hænge det i ca. den højde på væggen for fodenden af sengen.

Roligt soveværelse giver bedre søvn

Søvn er generelt noget vi har rigtig mange problemer med, og det er vigtigt at prioritere søvnen og at slappe af, da det er alfa-omega for at vi holder os sunde og raske samt får et godt liv.

Tænk på det når du indretter dit soveværelse, vælger seng, møbler og lys hertil eller overvejer om du skal have et TV eller en computer på soveværelset. Husk at sige nej til dig selv, hold soveværelset enkelt, i mærke farver og med dæmpet gult/orange lys – det giver den bedste ro i soveværelset og søvn om natten.

Tak til Filminspiration.dk for hjælp til udarbejdelse af denne artikel. På Filminspiration kan du finde en række gode anbefalinger til film du bare må se og lade dig bliver inspireret til nye film, men deres klare anbefaling er også at du ikke ser film i soveværelset.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *