Skummadrasser

MasterBed Standard Relax - Kontinental - 180x210 cm

Ligger du ikke godt om natten, når du skal sove? Vågner du op og er øm? Eller trænger du generelt bare til at opgradere din seng? Hvis du skal have overskud til at komme igennem dagen med et godt humør og overblik, er det afgørende, at du får en god nats søvn. Sker det ikke, er det fornuftigt at overveje at opgradere din madras for at opnå en højere søvnkomfort.

En skummadras kan netop være vejen til en bedre søvn, hvis du vælger en, som støtter og tilpasser sig din krop. Hvad du skal vælge, og hvad du skal tage højde for, bliver du klogere på herunder.

Hvad er en skummadras?

Inden du går ud og køber en skummadras, er det naturligvis fint at vide, hvad det egentligt er, du bruger pengene på.
En skummadras er, som navnet antyder, en madras fremstillet i blødt skum af forskellige kvaliteter. Skummet i madrassen former sig efter din krop og fungerer derfor ideelt som topmadras, da den kan give dig god komfort.

En skummadras er ret populært i Danmark som topmadras, hvilket skyldes de mange materialer og kvaliteter, som den findes i. Uanset hvilket behov du har, eller hvilket budget du har, kan du altså anskaffe dig en skummadras.

Mange vælger ofte også at bruge en skummadras i børne- og babysenge på grund af dens evne til at tilpasse sig kroppen. Madrassen er i stand til at absorbere stød fra kroppen, når man vender sig, hvilket er meget normalt for børn og småbørn at gøre. Dette gør skummadrassen naturligvis også ved voksne – så vender du dig meget om natten, bør du vælge en skummadras som topmadras.

Hvad skal man være opmærksom på?

Når du skal ud og investere i en skummadras, er det vigtigt, at du tænker over til hvilket formål, du gerne vil bruge den. Skummadrasser findes nemlig i mange materialer og kvaliteter, hvorfor det ikke er helt ligegyldigt hvilken skumtype, du vælger.

De forskellige skumtyper er:

Koldskum

Hvis du er på jagt efter et billigt valg, skal du gå efter en madras med koldskum. Dette skum går også under navnet purskum eller komfortskum, da de er billige at producere. Madrasser med koldskum vil føles mere fast, ligesom den heller ikke optager din kropsvarme. Det betyder, at du ikke får så god en støtte og komfort til kroppen som andre og dyrere varianter. Da den ikke har særlig god trykaflastning, skal du ikke gå efter denne variant, hvis du nemt bliver øm i kroppen.

Memoryskum

Hvis du har mulighed for at sætte lidt ekstra af i budgettet, er en skummadras med memoryskum et rigtig fint valg. Komforten øges nemlig med denne type skum, da den er i stand til at tilpasse sig din krops konturer. Skummet optager desuden din kropsvarme og former sig efter dine bevægelser. Det giver dig en rigtig god komfort og støtte i løbet af natten, hvilket er essentielt for at sove godt.

Latex

Ønsker du at gå all in på søvnkomforten og søvnkvaliteten, er latex det bedste bud på en skummadras til dig. Skummet her er den dyreste form for skum og er lavet af latex, som er et naturmateriale udvundet fra træer.

Komforten er derfor ikke kun høj – madrassen er også miljøvenlig og bæredygtig. Derudover er latex meget åndbart hvilket betyder, at du ikke kommer til at svede natten lang. Latex er desuden meget elastisk – dog med en mere jævn støtte sammenlignet med memoryskum, da den ikke på samme måde giver efter.

Hvilke fordele er der ved en skummadras?

Selvom komforten er meget forskellig afhængigt af, hvilken skumtype der er anvendt, har skummadrasser flere fordele:

  • Skummadrassen er for det meste blødere end en springmadras, hvilket giver dig bedre komfort i løbet af natten.
  • Du kan sove godt for få penge. Kvaliteten og komforten er forskellig på mange af skummadrasserne. Ikke desto mindre kan du ofte for en forholdsvis lav pris komme til at sove bedre, end du måske gør nu.
  • Den fungerer godt som topmadras. Har du allerede en boxmadras eller anden type madras, men vil du gerne ligge lidt bedre, er en skummadras som topmadras et fornuftigt valg, da den er blød og behagelig at ligge på.

Skummadrasser kan derfor sagtens være med til at højne din søvnkvalitet, hvis du vælger en madras, der passer til dine behov.

Hvorfor bruge en skummadras som topmadras?

Går du meget op i at sove godt, eller vil du gerne sove bedre, end du gør på din boxmadras nu, kan en skummadras som topmadras være med til at skabe ekstra komfort. Ikke nok med det, kan den faktisk potentielt set forlænge levetiden på din seng og madras, hvilket naturligvis er i din interesse.

Vælger du en skummadras i god kvalitet, kan du have den som topmadras i mange år. Vælger du en lidt billigere model, skal du være forberedt på at skifte den hyppigere ud end en i god kvalitet, da den bliver hurtigere slidt. Det er dog stadig billigere end at skulle skifte hele sengen ud.

Når du skal købe en skummadras som topmadras, er det vigtigt, at du husker på, at den bliver sengens øverste lag. Du skal derfor ligge godt og føle, den er behagelig at sove på.

Gode råd til køb af skummadras

Det er bestemt ikke nemt at vælge en skummadras, som du skal ligge på de næste mange år. Herunder er der derfor en række råd, som du kan tage med dig, når du skal beslutte dig for, hvilken madras du går med.
Overvej en skummadras, hvis du har en elevations- eller kontinentalseng. Den slanger sig med underlaget på elevationssengen og giver støtte i komfortzonerne.

Vælg en hårdhed, som kompenserer for din vægt. Det er en blød madras, hvorfor du skal være ekstra opmærksom, hvis ikke du vil sove for blødt.

En billig skummadras kan være fint i en børne- eller gæsteseng. Men da den ikke giver god støtte, vil den ikke være at foretrække i din seng.

Prøv den, inden du køber den. Et godt råd er altid at prøvelægge madrassen, inden du køber den. Selvom det er begrænset, hvor meget du kan nå at mærke, er det nu alligevel rart at prøve madrassen først, da førstehåndsindtrykket som regel giver dig et praj i den rigtige retning.

Vælg en madras ud fra dit behov

Selvom en dyrere skummadras som regel er noget bedre end de helt billige, er det vigtigt, at du vælger ud fra, hvilket behov du har. Sover du fint med en billig skummadras, eller skal du blot bruge den til en gæsteseng, er der ingen grund til at vælge den dyreste.

Er du omvendt typen, der gerne vil gøre dit for, at du sover så godt som overhovedet muligt, er en dyrere skummadras naturligvis at foretrække.
De findes heldigvis i alle prisklasser, hvorfor dit behov helt sikkert kan blive dækket.