Guide: Sådan får du den bedste søvn

Der er mange ting, man kan gøre for at få en bedre søvn, men det er ikke alle tingene, der virker for alle. Nogle har brug for ro og mørke for at kunne sove, mens andre har brug for en smule baggrundsstøj og en tændt natlampe. Det er derfor en god idé at eksperimentere lidt med sin aftenrutine for at finde ud af, hvad der virker bedst for én selv. I denne artikel kan du blive klogere på, hvordan du får den bedste søvn.

Luk verden ude med sovemaske og ørepropper

Når man skal til at sove, kan det for mange være en vigtig faktor, at man har det mørkt omkring sig. En måde man kan sikre sig, at der er mørkt, kan være ved at trække gardinerne for ordentligt. På den måde kan man sikre sig, at der ikke er nogen lyskilder udefra, som kan genere ens søvn.

Udover gardiner i soveværelset, kan det også være en god idé at have en sovemaske liggende i sin natbordsskuffe. Sovemasker kan nemlig også være med til at afskærme for lyset, både lys udefra, men også hvis man har ting, der lyser op inde i selve soveværelset, som for eksempel et vækkeur. Se flere her for at finde den bedste sovemaske på markedet.

Hvis man også oplever, at man bliver forstyrret af andet end lys, når man skal sove, kan det derudover være en god idé at have et par ørepropper til rådighed, så man har mulighed for at kunne lukke al forstyrrende støj ude, når man forsøger at falde i søvn. For mange kan ørepropper være en god hjælp, og både ørepropper og sovebriller er for mange et must, hvis man er på farten og har brug for søvn.

Fald ned i gear inden sengetid

Kroppen er skabt sådan, at den sender hjernen signaler, som viser, hvad man har brug for. Når man føler sig træt, er det fordi, ens krop har brug for at komme ned i gear og få noget søvn. Det kan dog være svært at falde ned i gear, hvis man for eksempel lige har set en spændende film eller har lavet noget andet, som har holdt ens opmærksomhed fanget.

Men inden man skal til at sove, så er det vigtigt at man i stedet finder en rolig og afslappende aktivitet, som kan få én til at falde til ro. På den måde kan man nemmere falde i søvn, og mange oplever også, at de på den måde får en bedre nattesøvn. Nogle mennesker foretrækker at lytte til beroligende musik eller læse en bog, inden de skal sove. Andre foretrækker at tage et varmt bad eller at nedskrive deres tanker og følelser, så de bedre kan få dem ud af systemet, før det er tid til at gå i seng og starte på en frisk den næste dag.

Uanset hvad man foretrækker, så er det vigtigt at man finder sin egen metode til at falde ned i gear inden sengetid. Hvis man finder frem til en aktivitet, der kan få én til at falde til ro, kan man på den måde undgå at skulle ligge vågen i timevis uden at kunne falde i søvn, for søvnløshed og dårlig nattesøvn er nemlig et problem, som flere og flere oplever.

Undgå at bruge mobilen inden sengetid

Et råd, som de fleste mennesker formentlig er klar over, er, at man som udgangspunkt skal undgå at bruge tid foran en skærm, inden man skal sove. Det er en god idé at undgå at bruge mobilen inden sengetid, fordi det blå lys fra skærmen kan være med til at forstyrre ens nattesøvn.

Det blå lys har altså en negativ effekt på ens søvn, og det kan gøre det svært for ens hjerne at slappe af og falde i søvn. I stedet for at bruge tid på mobilen, inden man skal sove, kan det derfor være en god idé at bruge tiden på at læse en bog eller høre noget roligt musik eller en podcast.

En god nats søvn er afgørende for, at man kan få hverdagen til at fungere og have en sund krop og et velfungerende sind. Det er derfor vigtigt, at man sørger for at gøre ting, som kan forbedre ens nattesøvn.