Er du ramt af søvnmangel? Læs med her

De fleste mennesker kommer på et eller andet tidspunkt – ofte flere tidspunkter – ud for perioder med søvnmangel i deres liv. Betyder dette, at man bare skal læne sig tilbage og acceptere denne tilstand? Absolut ikke. Der er mange ting, du kan gøre i din hverdag, som er med til at afhjælpe søvnmangel. Her kan du blive klogere på de vigtigste af dem.

Komfort omkring dig

Noget af det første, som er vigtigt at have styr på, er selvfølgelig komfort i form af en god seng og dertilhørende god madras. Du kan f.eks. købe en billig kontinentalseng, som med dens tre madraslag sikrer en rigtig god komfort for dig natten igennem.

Noget andet materialistisk, som også er med til at sikre den gode søvn, er, hvordan du indretter dit soveværelse. Måske har du ikke den helt store tiltro til idéerne om feng shui, men der ligger altså en klar værdi i at indrette dit soveværelse rigtigt, så det er et hyggeligt rum, man føler sig afslappet i.

Udover den helt gode seng er det sparsomt, hvad der egentligt er nødvendigt at have af møbler i soveværelset. Det er vigtigt at sørge for, at soveværelset er et rum, som ikke kommer til at føles trangt – det er dejligt at have nok lys, luft og plads omkring sig, når man skal være sikret en god nattesøvn.

Mange har måske før i tiden været tilbøjelig til også at indrette deres soveværelse med kontorplads men prøv så vidt muligt at undgå dette for fremtiden. Det er en rigtig god idé at holde ens arbejdsliv og privatliv adskilt, også når det bare handler om ikke at lave lektier i det samme rum, som man sover i. På denne måde kan man træne kroppen til automatisk at slappe af, når den befinder sig i soveværelset, og det vil også hjælpe dig med at sove bedre.

Og apropos lys og luft. Det er vigtigt også at…

Sikre det gode indeklima

Det er altid en god idé at sørge for, at luften, som er i soveværelset, er frisk og ny. Væn dig til at lufte en halv time inden, du går i seng, og hvis du godt kan lide at sove, mens der er køligt, kan du sagtens lade vinduet stå på klem natten igennem. Er du derimod kuldskær, men sover i et værelse, der ikke er særlig stort, så luftcirkulationen er sparsom, er det en god idé at have døren til rummet ved siden af soveværelset til at stå åben.

Der er ikke noget, som kan give hovedpine, som det at sove i et varmt og iltfattigt lokale. Hvis du sover for varmt og indelukket, vil du med garanti ikke føle dig veludhvilet, når du står op dagen efter.

Sidst men ikke mindst – motion

Du er på arbejde hele dagen og knokler, så du kan ikke forstå, hvorfor du ikke er mere træt og rolig, når du lægger dig i sengen om aftenen?

Har du måske overvejet, om du bevæger dig nok fysisk i løbet af dagen? Det er ikke kun mentalt, du skal være udkørt, når du lægger dig i sengen om aftenen – Din krop skal også helst være træt. Det kan godt være, at du i hovedet føler dig brugt, men kroppen kan ikke mærke det. Øv dig i at gå, cykle eller løbe en tur efter en dag med stilsiddende arbejde. Herefter vil du garanti kunne mærke på din krop, at den også trænger til hvile, når du lægger dig i sengen om aftenen.