Udluftning i soveværelset gør din nattesøvn bedre

udluftning sovevaerelse

Mange danskere i dag sover køligere i deres soveværelse end i resten af huset. Ofte ønsker man et køligere miljø at sove i, hvorimod det gerne må være lidt lunere, når man skal sidde i stuen eller køkkenet.

Faktisk er det sådan, at boligens rum helst ikke skal have for varierende temperaturer. Det er nemlig en direkte kilde til fugt i huset og i værste fald skimmelsvamp. De fleste danskeres gennemsnitstemperatur i stuen er ca. 21 grader og i soveværelset 19 grader.

Temperaturen kan dog sagtens komme ned til 19-20 grader i stuen og helt ned til 16-18 i soveværelset. Du skal dog helst ikke have 25 grader i stuen og 16 grader i soveværelset.

Det skyldes, at varierende temperaturer i en bolig kan skabe fugt, kondens og et dårligt indeklima. I værste fald kan du blive syg af det, hvis der udvikles svampe såsom skimmelsvamp.

Udluftning er vigtig

For at skabe et godt indeklima er det vigtigt at lufte ud. Mange tænker, at de skal lufte ud hele tiden, men faktisk kan 10 minutter hver morgen, eftermiddag og hver aften gøre det.

Med et ovenlysvindue i soveværelset kan du nemt få luftet ud om morgenen, når sovelugten har bredt sig, og om aftenen inden du skal sove og gerne vil have det køligt i rummet. I stedet for at have en generel meget kølig temperatur i soveværelset, kan det være bedre at hæve temperaturen lidt og så lufte ud, inden du skal sove.

Det er vigtigt at lufte ud – også om vinteren. Faktisk viser undersøgelser, at kun 25 % af danskerne lufter ud de anbefalede gange. Ofte lufter man også ud i for kort tid, og så bliver luften ikke skiftet ud. Det er vigtigt at få luftet ud, da den varme luft indeholder fugt, som også kan medføre fugtskader.

Det er ideelt at lufte ud inden sengetid, og når du vågner om morgenen. Det vil også give dig en bedre søvn og holde dig sund og rask.

Mange glemmer at lufte ud i soveværelset, men det kan være super nemt med et ovenlysvindue. Her kan vinduet nemlig selv klare udluftningen via fjernbetjening og at være programmeret til det. Vinduet kan dermed lufte ud, når det generer dig mindst muligt. Læs mere om montering af ovenlysvinduer her.

Naturlig ventilation

Med et ovenlysvindue er der mulighed for naturligt luftskifte. Et ovenlysvindue har skorstenseffekten. Den friske luft strømmer ind fra facadevinduerne og ud gennem ovenlysvinduet.

Det kan gøre, at luften kan blive skiftet ud på få minutter. Desuden når møbler og vægge ikke at blive afkølede. Det kan betyde, at det ikke er dyrt at varme boligen op igen. Derfor kan et ovenlysvindue være en rigtig god idé.

Et sundt indeklima er godt af flere årsager. Det er godt for din sundhed. Du bliver nemmere syg, hvis indeklimaet er dårligt, og du kan få astma eller udvikle allergi. Derfor er det faktisk afgørende, at du tænker lidt over det, da det kan komme til at påvirke dig selv. Fugt kan også lave skader i interiør og på vægge.

Et sundt indeklima er vigtigt – også om vinteren hvor det er koldt udenfor. Derfor skal du huske at lufte ud uanset. Om sommeren kan det være dejligt med et åbent ovenlysvindue, hvis natten er så varm, og her gør det ikke noget med et åbent vindue hele natten, da temperaturen udenfor ikke er køligere end indenfor. Dog kan det være en hjælp at holde vinduet lukket i løbet af dagen for at holde varmen ude.